בצרפת, על מנת לסכם עסקת נדל"ן, "פונים לנוטריון", אבל בישראל לא צריך עורך הדין המטפל בתיק, להיות גם נוטריון. עדיף ולפעמים אפילו חיוני שהוא יהיה מומחה בדיני מקרקעין! בעת עסקת נדל"ן, בחירת עורך הדין שאותו תמנה, חשובה מאד. זהו נושא קריטי, חיוני וקובע למהלך ולתוצאה המוצלחת של העסקה! עורך דין מעורב ובעל מצפון יכול לסיים את העסקה שלך בצורה מוצלחת ולפעמים אפילו להציל אותה!
בעת רכישה או מכירה, כל כך הרבה מאמצים מושקעים – זמן, אנרגיות, כסף – שחשוב להשקיע בסעיף זה את כל מרצינו. השלב ה"חוזה" מגיע לאחר משא ומתן על הסכום והתנאים: זהו השלב האחרון לעבר ההצלחה! כאשר לקוח ממנה עורך דין ואפילו נותן לו ייפוי כוח, עורך הדין הופך לאיש אמונו, והלקוח צריך להיות בטוח שהאינטרסים שלו מוגנים על הצד הטוב ביותר. מטרת המאמר הזה היא שהקוראים יבינו את משמעות בחירתם ושהוא יסייע להם לפני שהם מתחילים בעסקת נדל"ן שאנחנו מקווים תתבצע בהצלחה! האם ידעתם? ישראל היא המדינה שבה הכי הרבה עורכי דין לנפש! זה מאפשר ללקוחות לבחור עורכי דין רבים ולנהל דיון על שכר הטרחה. אבל לצערנו, לא כולם מקצועיים!!!
מה הן הדרישות והיכולות שיש לחפש אצל עורך דין לפני שמחליטים?
- קודם כל מקצועיות (לגבי המומחיות ניתן לבדוק בלשכת עורכי הדין) והניסיון (לפחות ארבע שנים מאז קבלת תעודת עורך הדין).הולךיד ביד עם אגו מנופח.
- מעורבות בעסקה וכלפי הלקוח שלו, שירות אישי, מצפון מקצועי ותגובתיות מהירה!
- ולבסוף שכר הטרחה. הוא עומד בדרך כלל על בין 0.25% + מע"מ ל- 1% + מע"מ.
כמובן שצריך לשים לה לעובדה שיש מחיר ל"מחיר זול" וכי עבודת חקר הנכס, הרישום שלו ועריכת החוזה היא עבודה רצינית. המחיר הזה יהיה גבוה בסופו של דבר, אם לא יבוצע נכון. זאת הוצאה שחייבים לעשות ושיש להוסיף למחיר הנכס. אך יהיה זה לא נכון אם יתבססו רק על גובה שכר הטרחה על מנת להחליט. סכום זה יהיה תמיד שולי לעומת ההוצאה הגדולה.
נהלו משא ומתן עם עורך דין טוב!
לפני שמתחייבים ניתן לאסוף חוות דעת, בין חמישה לשישה, מלקוחות שונים. לא כל העסקאות דורשות את אותה רמת מומחיות: יש להתאים את הבחירה למורכבות של העסקה. עסקה "קלאסית" דורשת פחות אמצעי זהירות.
כמה עצות חיוניות:
ככל שהעסקה סבוכה יותר, כך היא תדרוש מומחיות גבוהה יותר בתחום.
יש לשים לב לכמה רמזים לגבי הנכס:
– האם הנכס רשום בטאבו? על שם מי?
– בדרך כלל, כשהנכס ישן יותר, המורכבות גדולה יותר.
מאד לא מומלץ גם אם מותר, לקחת את אותו עורך דין על מנת שזה ייצג את שני הצדדים. אמנם שכר הטרחה יהיה נמוך משמעותית והחוזה יהיה מאוזן. אבל אם לאחר החתימה על החוזה תתעוררנה בעיות או חילוקי דעות, זה יהיה בעייתי מאד. כך גם בכל הקשור לזיכרון הדברים, או הבטחת מכירה, שמהווה חלק בלתי נפרד של החוזה. עורכי דין לא ממליצים לחתום על מסמך כזה. עדיף לחכות לעריכת החוזה שאותו ניתן לעשות מהר נאד! היתרון היחיד הוא "לכבול" את שני הצדדים על מנת שלא להפסיד את העסקה. אך אם אתם בוחרים לעשות כך למרות הכל, תדאגו שעורך דין יערוך אותו!
כשמדובר בקונים מחו"ל, יש לשאול את עורך הדין שתי שאלות משמעותיות כבר בהתחלה:
- האם יש לשלם מס בגין הרכישה?
- אם כן, האם אתה מומחה בתחום זה? האם אתה יכול לחשב את המיסים שיש לשלם? והאם אתה יודע איך להביא להפחתת סכום זה?
אתם עומדים לרכוש או למכור נכס? בהצלחה! תהיו מעורבים בעסקה שלכם מההתחלה עד הסוף!
נכתב בסיוע משפטי של עורכת הדין הישראלית, עו"ד נטע זקן-אופיר.